Medisch Stageprogramma

Gezondheidszorg is nauwelijks aanwezig in Nepal. De snelle toestroom van mensen naar Kathmandu, op zoek naar veiligheid en betere financiële mogelijkheden, zorgt voor te weinig personeel in de gezondheidsinstellingen. Wij hebben een variëteit aan gezondheidsexpertise nodig om de zwakkeren van de Nepalese maatschappij te ondersteunen en makkelijker te kunnen voorzien van dringende gezondheidszorg. Wij zoeken altijd geïnteresseerden voor ons project vrijwilligerswerk zorg.

In de gezondheidszorg hebben wij verschillende projecten op verschillende locaties door Nepal. Al onze projecten zijn voortdurende projecten door de tijd. Onze projecten worden uitgevoerd en gecoördineerd door Nederlandse en andere internationale vrijwilligers in samenwerking met lokale Nepalezen. Het gedane werk wordt voortdurend over gedragen aan nieuwe vrijwilligers en aan de lokale Nepalezen. De lokale Nepalezen dienen als het metaforische cement, waardoor kennis behouden blijft door de tijd. Deze organisatievorm van onze projecten maakt het dat wij niet gebonden zijn aan specifieke instroomperioden. Je kan op elk willekeurig moment instromen bij één van onze projecten. In onze ogen is de mix van lokale Nepalezen met constante aanstroom van frisse en energieke vrijwilligers essentieel voor het succes van onze projecten.

Gevorderde medische kennis is niet altijd nodig om vrijwilligerswerk te ondernemen in de gezondheidszorg in een ontwikkelingsland. Helpen in de gezondheidszorg kan met verschillende gradaties aan kennis. Zo is het ook mogelijk om stage te lopen bij een van onze ziekenhuizen in Nepal. Wij verwelkomen jullie graag en beantwoorden graag al jullie verdiepende vragen!

Wij geven jou graag een inzicht in een type zorg project en wat een dergelijk project met zich meebrengt. Wij hebben hieromtrent een pagina samengesteld. Hier kan je meer lezen over een project in de zorg.

Tijdens jouw vrijwilligerswerkperiode in Nepal trachten wij jou optimaal te begeleiden. Wij zullen jou ophalen van het vliegveld en eerst een introductiecursus van 3 dagen bieden. Bij aankomst in Nepal zul je direct kennismaken met jouw gastgezin. Dit gastgezin hebben wij gedegen opgeleid en je kan hen om alles vragen. Je kan hier meer lezen over jouw leven in Nepal naast het project waar jij actief bent.

Geen kennis

Voor diegenen die nog geen ervaring hebben in de gezondheidszorg, maar die hierin wel geïnteresseerd zijn, is het mogelijk om aan te sluiten bij verschillende projecten. Wij kunnen een programma samenstellen waar je de kans krijgt om mee te helpen met meer ervaren medewerkers. In dit vrijwilligersprogramma kan je onder andere bewustzijn creëren bij de bevolking met betrekking tot gezondheid en gezond leven. Dit is mogelijk door op scholen, in vrouwencentra, in gezondheidscentra en bij andere maatschappelijke organisaties langs te gaan. Wij hebben ervaren dat de Nepalese bevolking graag leert ten aanzien van gezond leven en de gezondheidszorg. Zij staan dan ook open om het een en ander te bespreken.

Bij dit project kan je zowel individueel als in een groep aansluiten. Wij zorgen dat jij individueel in een harmonieus en ingewerkt team komt. Wij zorgen er voor dat jullie als groep goed begeleid worden en maximaal waarde kunnen toevoegen terwijl jullie als groep dichter bij elkaar groeien.

Studenten

Als je in Nederland of België bezig bent met een studie medicijnen/geneeskunde dan kunnen wij een passend ontwikkelingsprogramma bieden. Wij bieden stages aan voor studenten in Nederland en België. In dit stageprogramma zul je bepaalde basis gezondheidscontroles uitvoeren in medische klinieken. Daarnaast is het mogelijk om doctoren en medische handelswijzen te analyseren in jouw interessegebied. Je zult begeleid worden door een doctor, die adequaat in het Engels met je kan communiceren. Tijdens dit programma kun je tevens actief zijn op een van onze gezondheidskampen. Deze zijn vooral gevestigd in onderontwikkelde en armere gebieden in Nepal. Wij kunnen vaak voldoen aan alle vereisten voor een stage. Graag ontvangen wij alle stage specificaties en vervolgens creëren we samen een passend programma.

Ervaring van Geneeskunde studenten

Zaterdagavond 9 april 2016 komen Hanneke, Anouk en ik toe op de luchthaven van Kathmandu. We worden vlot en vriendelijk onthaald en weggebracht in een privébusje van VSN. We ontmoeten ons eerste gastgezin waar we voor het eerst in aanraking komen met de Nepalese cultuur en gewoonten. We krijgen een spoedcursus Nepalees en na twee dagen vertrekken we naar ons definitief gastgezin in Banepa: Damo en Sumi, Suprim en Dimas worden onze familie voor de komende weken. Damo is de kinesist in HRDC (Hospital & Rehabilitation center for Disabled Children) waar wij onze stage zullen lopen als laatstejaars geneeskunde. Hij is erg bevlogen in zijn job en een echte vader voor ons. We zijn onder de indruk van het ziekenhuis: ambitieuze mensen die roeien met de riemen die ze hebben en daardoor internationaal in de prijzen zijn gevallen. Als niet-Nepalese toekomstige huisarts echter is het ziekenhuis misschien niet de beste stage: de communicatie met patiënten is erg gebrekkig, en bijgevolg zijn de consultaties en zaalronden moeilijk te volgen. Ook is het een erg specialistisch centrum met pathologie die voor ons minder relevant en frequent is. Maar dit is tegelijk een pluspunt: het verruimt je blik en het vergroot je relativeringsvermogen. Ook kunnen we assisteren in het operatiekwartier en met fysiotherapie en het gipsen van klompvoetjes. Al bij al heb ik een geweldige tijd beleefd in Banepa, zowel in het ziekenhuis als in het gastgezin. Ook de uitstapjes naar Kathmandu (anderhalf uur van Banepa) na de werkuren waren zalig. Na de stage hebben we ook enkele andere (letterlijke) hoogtepunten van Nepal kunnen zien: de Himalaya’s, Pokhara en Chitwan National Park. Met andere woorden, deze ervaring is een aanrader voor elke avontuurlijke geneeskundestudent.

Verslag van Astrid Dinneweth

Op zondagochtend 28 augustus 2016 worden Charlotte, Eline, Sarah, Charlotte en ik verwelkomd op de luchthaven van Kathmandu, waarna we met een privébusje naar ons eerste gastgezin worden gebracht. Hier zullen we 2 dagen verblijven terwijl we Nepalese les krijgen en een aantal toeristische zaken en lokale projecten bezoeken. Op die manier zien we waarin de organisatie investeert en leren we ook een aantal andere vrijwilligers ter plaatste kennen. Daarna vertrekken we richting Pokhara, waar we de komende tijd zullen meedraaien in een ziekenhuis. Opnieuw nemen we onze intrek in een gastgezin, dit keer bij Ramesh en zijn familie, die als een echte vader alles voor ons zou willen regelen. Uiteindelijk zullen we als stagiair in het Western Regional Hospital meevolgen. Hier konden we zelf kiezen op welke afdeling we graag wilden staan. Zo kozen wij respectievelijk voor materniteit, orthopedie, algemene geneeskunde en ikzelf koos voor spoed. Meteen wordt duidelijk dat de voorzieningen daar minder zijn en je moet leren roeien met de riemen die je hebt. De artsen proberen je wel zaken bij te brengen, aangezien ze naar je kennis peilen bij de verschillende patiënten, wat maakt dat je zeker iets opsteekt van de stage.

Het contrast met België is er wel. De dienst is natuurlijk wel een stuk primitiever dan bij ons, maar op zich hebben ze (wel verouderde) apparatuur, dus qua onderzoeken is het vrij gelijkend. Qua hygiëne is er natuurlijk wel een enorm verschil. Zo is er zelfs een muur volledig bekleed met schimmel en vocht en krijgen we af en toe ook een muis op bezoek. Op spoed kom ik allerlei soorten patiënten tegen, wat het wel boeiend maakt. De verschillende specialisaties komen hier aan bod. Een klein overzicht: veel verschillende breuken, wonden,  hartfalen, leverfalen (met vaak enorm veel ascites!), nierstenen, brandwonden, geïnfecteerde COPD, buiktyfus, slangenbeten, pneumonie,… en nog veel meer komen aan bod. Telkens krijg ik na de anamnese de kans om bloeddruk te nemen en het lichamelijk onderzoek (auscultatie, palpatie..) te doen. In Nepal komen aardverschuivingen vaak voor, ook patiënten die geraakt zijn door bliksem zijn er niet onfrequent. Dit alles, in combinatie met vreemde infectieziektes, slangenbeten en zo meer zorgen ervoor dat ik heel interessante zaken te zien krijg die in België niet echt voorkomen. Bovendien heb ik op die manier ook een aantal onsuccesvolle reanimaties gezien, aangezien de mensen vaak net te laat onze spoeddienst bereiken, dat is iets dat toch altijd bijblijft.

Na de stage was er zeker ook tijd genoeg om de prachtige omgeving te ontdekken, Pokhara is in vergelijking met Kathmandu een veel rustigere stad, waar je gezellig kan relaxen aan Lakeside (al dan niet met een cocktail of milkshake, wat altijd smaakt na de vele dal bhat).

Deel uitmaken van het spoedteam in een ziekenhuis in Nepal heeft ervoor gezorgd dat ik heel veel zaken gezien heb die ik wellicht in België weinig of niet zal tegen komen. Deze ervaring is zeker een aanrader voor geneeskundestudenten die graag wat andere facetten van het beroep en een andere aanpak met weinig middelen willen leren kennen.

Verslag van Charlotte de Vlieger

Na een paar daagjes inleiding in het Nepalese leven en de taal (onder begeleiding van de mensen van VSN) vertrekken we met z’n allen (Eline, Sarah, Astrid, Charlotte en ik) richting Pokhara, de stad waar we ons vrijwilligerswerk gaan doen. We zitten met 5 in één gastgezin en ontdekken al snel dat de vader van het gezin (Ramesh) ons als zijn eigen dochters beschouwt. We werken in het Western Governmental hospital. Dit is een gemeenschapsziekenhuis waar tussen de 600 en 700 patiënten aanwezig zijn.

Er zijn verschillende diensten: emergency, materniteit, surgery, general medicine, pediatrie, orthopedie,… Ieder mocht zijn dienst naar voorkeur kiezen. Het is hier de gewoonte dat je minstens 2 weken op 1 dienst staat en blijf je langer dan kan je nog op andere diensten staan ook. Ik had gekozen voor orthopedie en werd op de 1e dag door de coördinator begeleid naar de orthopedische dienst. Daar word ik voorgesteld en om 10u loop ik mee met de ‘toer’ langs de kamers. Er zijn 5 ziekenzalen waar tussen de 6 en10 personen samen liggen.  We toeren met alle dokters en heel de verpleging samen,  lekker druk.  We zien vooral veel breuken,  osteomyelitis,  en heupproblemen.  Na de kamers op de ‘Orthopedic Ward’ vertrekken we naar andere diensten om daar ook te toeren.  We gaan langs intensieve zorgen,  emergency en general medicine. Tof dat ik deze diensten dan ook eens te zien krijg. Daarna is er even pauze= theemomentje.  Ik heb ondertussen al wat gebabbeld met de assistenten,  en voel me al meer op m’n gemak. De dokters en assistenten spreken nepalees tegen de patiënten, maar als je vraagt om wat uitleg schakelen ze snel over naar de engelse taal. Ook het medisch dossier is in het engels. Na de pauze gaan we naar de consultatieruimte. Dit is een lokaal met 3 tafels, en minstens 4 dokters die naast elkaar consultaties aan het doen zijn.  De assistent vertaalt telkens in het engels wat de problemen zijn en wat de nodige stappen zijn.  Ik ben blij dat ik ook betrokken wordt.  Daarna vraagt een assistent aan me of ik mee ga naar OT.  Ik versta er niks van maar zeg toch ja en zie wel wat er op me af komt. Na een doolhof van gangen zie ik een bordje surgery staan.  Ik heb nu pas door dat we operaties gaan doen (OT= Operation Theatre). Op maandag en vrijdag zijn het hele dagen orthopedische operaties en is er maar 1 dokter op consultaties.

Op de andere dagen van de week zijn het van 13u-14u kleinere ingrepen zoals gipsen. Bij de eerste 2 operaties van vandaag worden de patiënten juist in slaap gedaan om tractie te kunnen uitoefenen zodat ze een gips kunnen aanleggen.  Voor de kenners,  de ene had een monttegia fractuur en de andere colles. De laatste operatie was serieuzer.  We hadden de man al gezien bij het toeren en hij had diepe wonden tot op het bot. Ook Tom,  Dick en Harry (de 3 pezen aan de enkel) kwamen uit zijn been. We waren met 4 dokters en steeds binnen en buitenlopende verpleegsters id operatiezaal.  Mensen die binnenkwamen zonder mondmasker.  Ik mocht meekijken en werd voortdurend ondervraagd over de verschillende onderdelen (m’n anatomie zit al ver & dat Engelse gemompel versta ik ook niet altijd).
Ik vind dit ziekenhuis ideaal om vrijwilligerswerk in te doen.

Ervaren

Wanneer jij geschoold bent in Nederland of België op een bepaald vakgebied binnen de gezondheidszorg dan kunnen we ook jouw hulp meer dan goed gebruiken. Het is mogelijk om actief te zijn in gezondheidsklinieken en –kampen. In samenwerking met lokale Nepalezen werk je aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Nepal. Dit doe je door kennis- en vaardigheidsdeling en door zelf actief te zijn binnen gezondheidszorginstelling. Bij dit project zul je vooral ook naar scholen, vrouwencentra en buurthuizen gaan om te diagnosticeren en te adviseren.

Bij dit project kan je zowel individueel als in een groep aansluiten. Wij zorgen dat jij individueel in een harmonieus en ingewerkt team komt. Wij zorgen er voor dat jullie als groep goed begeleid worden en maximaal waarde kunnen toevoegen terwijl jullie als groep dichter bij elkaar groeien.