Begeleiding & Veiligheid

Vrijwilligerswerk doen in een geheel ander land is een hele onderneming. Wij streven optimale veiligheid & begeleiding na voor onze vrijwilligers. Wij willen dat de vrijwilligers hun komst in Nepal ervaren als thuis komen. Zowel voor jou als voor jouw omgeving thuis is het belangrijk om te weten dat jij in goede handen bent. Middels deze pagina willen wij duidelijkheid scheppen hoe wij jou begeleiden en veiligheid inregelen.

Begeleiding

VSN heeft zowel in Nederland als in Nepal een team dat jou kan begeleiden. Graag lichten wij toe waar het team in Nederland jou bij kan helpen en waar het team in Nepal.

Begeleiding vanuit Nederland

VSN biedt een breed scala aan projecten aan. Tevens zijn alle projecten ook weer mogelijk om aan te passen naar de wensen van vrijwilligers. Een breed scala aan projecten is fijn, maar vereist ook dat er keuzes gemaakt moeten worden. Informatie op de site en op internet kan ontoereikend zijn om gevoelsmatig een goede beslissing te maken. Het team in Nederland staat jou bij om een keuze te maken die goed aansluit bij jouw verwachtingen en wensen.

Tevens biedt het team in Nederland jou informatie aan voor vertrek. Na betaling krijg je een document toegezonden wat helpt bij jouw voorbereiding op jouw tijd in Nepal. In dit document worden o.a. Do’s en Don’ts verduidelijkt. In het geval dat je hier vragen over hebt kan je hierover in gesprek met ons team in Nederland. In het geval dat jij enige andere vragen hebt kan je het nummer van VSN in Nederland te allen tijde bellen. Indien jij dat comfortabel vindt kan je ook vragen om een skype sessie te plannen of af te spreken.

Begeleiding vanuit Nepal

Eenmaal aangekomen in Nepal wordt je ontvangen door ons team. Bij aankomst staat iemand van ons team in Nepal jou op te wachten bij het vliegveld. Middels een bordje met jouw naam kan je ons herkennen. Tevens als je vraagt naar onze organisatie zal je al snel worden verwezen naar de juiste mensen. Je zult vervolgens jouw introductieperiode starten en een gesprek hebben met onze directeur Dinesh t.a.v. jouw vrijwilligerswerkproject. Samen kunnen jullie een goede analyse maken waar zowel jij als Nepal het meest bij profiteert. Samen zoeken we naar de optimale win-win situatie binnen jouw te verrichten vrijwilligerswerk. Verder maak je kennis met ons team in Nepal tijdens jouw introductieperiode. Wij vinden het belangrijk dat de vrijwilligers een goede band opbouwen met ons team. Ons team in Nepal wordt jouw terugvalbasis voor wat betreft al jouw vragen en zorgen. Ook als jij besluit nog langer in Nepal te verblijven na jouw vrijwilligerswerk kan je altijd contact opnemen met ons team in Nepal. Wij willen jou een geweldige tijd bezorgen in Nepal. Ons land waar wij allen zielsveel van houden.

Ons team in Nepal kan je 24/7 bereiken op hun mobiele nummers en zullen altijd voor jou klaar staan. Tevens bezoekt ons team regelmatig de vrijwilligers bij projecten en in gastgezinnen om te kijken of alles nog goed gaat. En ten slotte houden wij ook dagelijks contact met het gastgezin om zo te beoordelen of alles nog adequate verloopt. Wanneer jij weer vertrekt naar Nederland helpen we ook jou. Wij zorgen dat je met al jouw bagage weer netjes op het vliegveld wordt afgezet en helpen jou aan te melden bij de juiste terminal en incheckbalie.

Veiligheid

De meerderheid van de bevolking van Nepal is vriendelijk, meewerkend en gastvrij. Echter geldt dat ook helaas in Nepal niet voor alle mensen. Ook in Nepal is er diefstal en terrorisme. Wij pogen jouw veiligheid veilig te stellen door te onderzoeken in welke wijken onze projecten plaatsvinden, onze gastgezinnen streng op veiligheid te selecteren en jou te begeleiden v.w.b. gepast gedrag in Nepal.

Gebruikmakend van je gezond verstand en onderstaande adviezen kunnen jouw veiligheid verhogen in Nepal. Al onze vrijwilligers hebben  een veilige vrijwilligerswerkperiode gehad de afgelopen jaren. Onderstaande adviezen helpen om dat in stand te houden.

 1. Kleed je gepast volgens de Nepalese culturele ongeschreven voorschriften.
 2. Laat sleutels en geld niet openbaar zien.
 3. Toon altijd dat je weet waar je bent (weet je het niet, bluf dan dat je het weet). Straal zelfvertrouwen uit, maar wees discreet en bescheiden.
 4. Gedraag je verstandig ,wees je bewust van gevaren die altijd overal ter wereld zijn
 5. Vermijd grote menigten.
 6. Hanteer een kalme, volwassen benaderingswijze. Probeer niet jouw mening op te leggen.
 7. Vermijd het straatleven in de nacht. Als het niet anders kan reis dan met tenminste één ander.
 8. Wees voorzichtig op de wegen. Nepalese regels verschillen van de westerse regels.

  Wij verzorgen meer dan alleen vrijwilligerswerk. Tijdens je vrijwilligerswerk woon je bij een gastgezin waar je op een intensieve manier proeft van de Nepalese cultuur, het eten, de gebruiken, de religie en de gastvriendelijkheid. Een betere manier om Nepal te leren kennen is er niet, dit staat garant voor een prachtige, leerzame en onvergetelijke ervaring. Ook organiseren we voordat je start met jouw vrijwilligerswerk een 4 dagen durende introductiecursus.

  Gastgezin

  Het verblijven bij een gastgezin is een standaard bij ons. Wij vinden een hotel of een appartement te afstandelijk. Om echt goed te kunnen integreren en zodoende het maximale te halen uit jouw vrijwilligerswerk vinden wij een verblijf bij een gastgezin fundamenteel. In het begin kan het verblijven bij een gastgezin soms worden ervaren als ongemakkelijk, maar uiteindelijk haalt iedereen veel meer waarde uit een verblijf bij lokale Nepalezen.

  Al onze gastgezinnen zijn getraind in het fungeren als host voor westerse vrijwilligers. Zij krijgen namelijk een speciale training waardoor ze zich in kunnen leven in de westerse cultuur. Natuurlijk verwachten wij ook van vrijwilligers dat zij bereid zijn om zich wat aan te passen.. Je gaat vrijwilligerswerk doen in een ontwikkelingsland dus vanzelfsprekend zal je accommodatie beduidend eenvoudiger zijn dan wat je in Nederland gewend bent. Hoewel je accommodatie dus niet bijzonder luxe zal zijn, garanderen wij wel dat ze schoon, veilig en comfortabel zijn.

  Elk gastgezin beschikt ook over een toilet en douche. Het is afhankelijk van de locatie waar jij werkzaam zal zijn, wat voor type toilet of douche je aantreft. De minder ontwikkelde plekken beschikken over een hurktoilet en een koude douche, de meer ontwikkelde plekken beschikken over een westerse wc en een warme douche. Wanneer je speciale wensen hebt tijdens je verblijf bij een gastgezin, geef dat dan aan. Wij dragen er graag zorg voor dat jouw wensen en verwachtingen overeenkomen met jouw gastgezin.

  Elektriciteit is niet vanzelfsprekend in Nepal. Doordat Nepal een tekort heeft aan elektriciteit worden er “elektriciteitspauzes in” gelast. In deze periodes is er geen elektriciteit in de huizen in Nepal. Deze periodes duren ongeveer 10-12 uur per dag. Veel gastgezinnen beschikken echter over een accu voor belangrijke elektriciteitsbronnen, zoals voor het fornuis, keukenlicht, huiskamerlicht e.d. Echter is een dergelijke accu absoluut niet aanwezig in alle ruimtes. Wij raden dan ook aan om een hoofdlamp mee te nemen.

  Eten

  Tijdens je verblijf bij een gastgezin in Nepal zal je voorzien worden van een ontbijt en avondeten. In de ochtend zal je gezamenlijk met je gastgezin ontbijten. Vaak ontbijten de Nepalezen tussen 7 en 9 uur in de ochtend. Er wordt vaak ontbeten met Dal Bhat (een rijstgerecht met groente en linzensoep). In de avond voorziet het gastgezin jou van een avondmaaltijd. Deze eet je vaak gezamenlijk met het gastgezin. De avondmaaltijden zullen ook vaak Nepalees zijn. Er wordt verwacht dat je jezelf van lunch voorziet. Het is mogelijk om, tegen een zeer lage prijs, gerechtjes te eten in lokale restaurantjes, variërend van noedels tot pannenkoeken.

  Introductiedagen

  Wij zorgen er graag voor dat onze vrijwilligers zich thuis voelen in Nepal. Daarom organiseren we aan het begin van ieders vrijwilligersperiode een introductie in de  tradities, taal, gebruiken en religies van Nepal.

  Vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt, stap je in een totaal nieuwe wereld. Je wordt overspoeld met indrukken; heel veel mensen, auto’s, chaos op de wegen, een overvloed aan kleuren en geuren die je niet direct thuis kan brengen, verschillende rituelen etc. etc. Een flinke cultuurshock bij je eerste bezoek aan dit fascinerende land is dan ook bijna niet te voorkomen. Om jou een beetje te helpen bij het acclimatiseren in Nepal organiseren wij een drie dagen durend introductieprogramma over Nepal. Het volgende kan je de eerste drie dagen verwachten.

  De eerste dag wordt je van het vliegveld opgehaald. Vanaf het vliegveld brengen wij jou naar een gastgezin in één van de wijken van Kathmandu. Hier kan je jouw spullen tijdelijk stallen, even bijkomen van de lange reis en ontspannen. Vervolgens zal de directeur, Dinesh, jou komen verwelkomen en kort inleiden in het introductieprogramma van de komende dagen. Afhankelijk van de tijd waarop je arriveert wordt het programma vorm gegeven. Het is mogelijk dat je direct op je aankomstdag al Nepalese taalles krijgt en dat je de stad gaat bezichtigen met één van onze ervaren gidsen.

  De tweede dag zal je na een ontspannen begin van de dag, met een ontbijt en even vrije tijd, beginnen aan de volgende taalles. Afhankelijk van het aantal startende vrijwilligers worden deze lessen in groepen, dan wel individueel gegeven. Onze ervaren taal instructeur zal jou de eerste dagen de basisprincipes van de Nepalese taal bijbrengen. In deze periode kun je ook mede vrijwilligers ontmoeten. Vervolgens laat één van onze gidsen je de wijk Pepsi-Cola zien, waar ons kantoor en vele projecten zijn. Daar laat de gids je ook zien waar je relevante dagelijkse winkels kunt vinden, zoals de bank, supermarkt, internet café etc. Deze dag leren wij jou ook hoe het openbaar vervoer werkt in Nepal. We leggen het bus systeem uit en vertellen waar je een taxi kan krijgen.

  De derde dag van jouw introductie begin je weer met een taalles van jouw persoonlijke instructeur. Na deze taalles krijg je ook een les in de cultuur en de bijbehorende gebruiken in Nepal. Deze dag zal je, begeleidt door een gids, een aantal hoogtepunten van Kathmandu aanschouwen, zoals Boudanath en Swayambhunath. Onze gidsen spreken vloeiend Engels en hebben veel ervaringen met het rondleiden van vrijwilligers. Zij beantwoorden graag al jouw vragen omtrent de vele bezienswaardigheden en de rijke cultuur in Nepal. Tevens laten wij de verschillende projecten van onze organisatie in Nepal zien. Zo laten we jou scholen, gehandicaptencentra en vrouwencentra zien. Wanneer je specifieke projecten wilt zien kan je dat van tevoren aangeven. In de middag is het mogelijk om nog bepaalde inkopen te doen voordat je naar je project vertrekt. In het toeristische centrum van Kathmandu, Thamel, kun je alle westerse producten krijgen.

  Vervolgens zal jouw vrijwilligerswerk periode echt van start gaan! Het gastgezin zal deze periode verder voor jou zorgen, met al jouw vragen of wensen kun je altijd bij hen terecht. Mocht je toch nog behoefte hebben aan contact met ons kan dat vanzelfsprekend ook. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

  In het geval dat je langer dan twee maanden vrijwilligerswerk wilt gaan doen voor onze organisatie zal deze introductie wat langer zijn. Zo zorgen wij er voor dat je nog wat gemakkelijk uit de voeten kan met de taal en met de etiketten in de lange tijd dat je in Nepal verblijft. Wij zorgen er voor dat jij geheel voorbereid je vrijwilligerswerk zult verrichten.