Vrijwilligerswerk in een Kleuterschool

Helaas is de kwaliteit van educatie voor het merendeel van de kinderen in Nepal erg slecht. Veel scholen worden als ineffectief gezien en ervaren, onder andere door een gebrekkige inzet van ongetrainde en ongemotiveerde leraren, overvolle klassen en een gebrek aan educatiemateriaal en ruimte. Wil je helpen met het verbeteren van het onderwijs?

De kleuterscholen hebben vaak (te) weinig personeel en extra hulp van vrijwilligers zijn hier erg welkom. Vrijwilligers kunnen helpen bij het geven van Engelse lessen, het organiseren van (educatieve) activiteiten maar ook helpen bij de persoonlijke verzorging of voorlichting geven over persoonlijke hygiëne. De kinderen zijn in de leeftijd van 2 tot 4 jaar en het aantal kinderen per kleuterschool varieert van zo’n 25 tot 60 kinderen.

Onze projecten: Vrijwilligerswerk lesgeven

Onze projecten worden uitgevoerd en gecoördineerd door Nederlandse en andere internationale vrijwilligers in samenwerking met lokale Nepalezen. Het gedane werk wordt voortdurend overgedragen aan nieuwe vrijwilligers en aan de lokale Nepalezen. Je kan als vrijwilliger op elk willekeurig moment instromen bij één van onze projecten. In onze ogen is de mix van lokale Nepalezen met constante aanstroom van frisse en energieke vrijwilligers essentieel voor het succes van onze projecten.

Onze vrijwilligers zijn actief op scholen die dringend hulp nodig hebben. Daarnaast werken onze vrijwilligers ook mee bij onze eigen scholen. Wij willen dat jij actief meehelpt aan het verbeteren van onderwijs in Nepal. Het is mogelijk om vrijwilligerswerk in het onderwijs te doen als ervaren leraar en als onervaren leraar.

Tijdens jouw vrijwilligerswerkperiode in Nepal willen wij je optimaal begeleiden. Je word opgehaald van het vliegveld en krijgt dan een introductiecursus van 3 dagen. Bij aankomst in Nepal zul je direct kennismaken met jouw gastgezin. Dit gastgezin hebben wij gedegen opgeleid en je kan hen om alles vragen.

Ervaren

Als ervaren kleuterklasleidster kan je op basis van je eigen lesmethodes de kinderen een stap verder helpen. Tevens vragen wij de meer ervaren kleuterleidsters om ook de andere leidsters te analyseren, zodat jij hen van passend constructief advies kan voorzien. Het is mogelijk om verschillende vakken te geven als leraar van Engels tot Wiskunde. Ook hierin geven wij jou de vrijheid om te kiezen, gelang jouw ervaring.

Onervaren

Als onervaren vrijwilliger kan je bij dit project altijd bijdragen met de creativiteit en positieve energe die je meebrengt. Het geven van aandacht aan de kinderen, spelletjes met ze spelen en ze begeleiden bij het oefenen met letters en educatieve spellen.

Bij bovenstaande projecten kan je zowel individueel als in een groep aansluiten. Wij zorgen dat jij individueel in een harmonieus en ingewerkt team komt. Wij zorgen er voor dat jullie als groep goed begeleid worden en maximaal waarde kunnen toevoegen terwijl jullie als groep dichter bij elkaar groeien.

MEER INFORMATIE

In Nepal is het onderwijs oneerlijk verdeeld. Hierdoor hebben de minder bedeelden vaak geen degelijk onderwijs. Wij hebben een school opgezet en steunen verschillende scholen om zo ook de kansarmen gelijke kansen te bieden voor wat betreft onderwijs. Tevens worden de overheidsscholen ervaren en beoordeeld als zeer ineffectief. Onderwijs is het fundament van een florerende maatschappij. Wij nemen het heft in eigen handen en zorgen dat het onderwijs voor een deel in Nepal goed georganiseerd is. Vrijwilligers worden aan een lokaal team van Nepalese onderwijzers toegevoegd. De scholen, die wij steunen, kunnen deze hulp goed gebruiken om verscheidene redenen, zoals bijvoorbeeld een onderbezetting door een toenemend aantal leerlingen. Het is mogelijk dat jij onderdeel wordt van een school die wij ondersteunen of van onze eigen school.

TOEVOEGEN

Graag geven wij jou een indruk van wat jij zoal toevoegt aan dit project.

 • Een activiteitencoordinator zijn voor de kinderen
 • Ondersteunen bij educatieve spellen
 • Ondersteunen bij dagelijkse zaken van de docent
 • Zelfvertrouwen geven
 • Algemene leefregels bijbrengen t.a.v. hygiëne
 • Cultureel ontwikkelen (Kunst, Sport, Eten etc.)
 • Spelen met de kinderen

Waar de nadruk ligt in jouw vrijwilligerswerkperiode kan je zelf beslissen. Wij willen dat onze vrijwilligers zo dicht mogelijk bij zichzelf blijven, zodat de boodschap zo authentiek mogelijk overkomt.

VAARDIGHEDEN

Er zijn geen specifieke vaardigheden nodig voor dit project. Echter is een goede beheersing van de Engelse taal wel handig. Het is ook belangrijk dat je bij dit project enthousiast en toegankelijk bent. Zodoende kan jij het maximale halen uit jezelf en uit het project. De eigenschappen flexibiliteit en initiatiefrijkheid zijn tevens nodig om goed te kunnen functioneren binnen de Nepalese bescheiden cultuur.

WAAR

Het is mogelijk om deel te nemen aan dit project op verschillende locaties:

 • Kathmandu
 • Hooggebergte
 • Laaggebergte
 • De Tropen
 • Pokhara

VERBLIJF

Bij welk project je ook actief bent via ons, je zult altijd in een gastgezin verblijven. Het gastgezin is een Nepalese familie waar je bij aansluit voor een bepaalde periode. Door het samenleven met de Nepalezen krijg je een goed inzicht in de cultuur. De faciliteiten zullen afhankelijk zijn van jouw locatie. De landelijke gebieden zijn wat minder ‘luxe’ dan de stedelijke gebieden. Eten en drinken wordt voorzien door het gastgezin. Je zult nooit verder dan een half uur van jouw project verblijven.

MOGELIJK PROGRAMMA

TijdActiviteit
7:30 – 9:00Ontbijt (dal bhat)
Typische melk/thee/(warm) water
Op pad naar werk
9:00 – 12:00Opening van de dag met de kinderen
Activiteiten uitleggen aan docent
Het uitvoeren van een aantal door jou bedachte activiteiten.
10:00 – 15:00Kinderen zijn op school
Schoonmaken, decoreren, tuinieren, bouwen in het schooltje
Allemaal geheel afhankelijk van jouw voorkeur en interesse
Speel met de kinderen. Oefen letters, dieren en alphabet.
15:00 – 19:00Vrije Tijd
Sightseeing
Ontspannen
19:00 – 22:00Diner bij het gastgezin
Vrije Tijd

Interesse in vrijwilligerswerk?

Fantastisch. Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact!

Uw gegevens zijn veilig bij ons. Lees hier onze privacybepalingen