Vrijwilligerswerk in een Gehandicapten Centrum

Ons gehandicaptencentrum richt zich op kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Het biedt speciaal onderwijs en dagbesteding aan kinderen die door hun beperking nergens anders worden toegelaten.

Het gehandicaptencentrum biedt deze kinderen en jongeren de mogelijkheid aan om zich verder te ontwikkelen in een vertrouwde en veilige omgeving. Veel families schamen zich voor hun gehandicapte kind en zodoende blijft het kind vaak binnen opgesloten. Wij proberen deze kinderen uit hun isolement te halen en een mooie tijd te geven in ons centrum.

Niet enkel de cognitieve ontwikkeling van het kind wordt bevorderd, maar wij zoeken ook vrijwilligers voor de fysieke en emotionele ontwikkeling.

Onze projecten: Vrijwilligerswerk in het gehandicaptencentrum

Onze projecten worden uitgevoerd en gecoördineerd door Nederlandse en andere internationale vrijwilligers in samenwerking met lokale Nepalezen. Het gedane werk wordt voortdurend overgedragen aan nieuwe vrijwilligers en aan de lokale Nepalezen. Je kan als vrijwilliger op elk willekeurig moment instromen bij één van onze projecten. In onze ogen is de mix van lokale Nepalezen met constante aanstroom van frisse en energieke vrijwilligers essentieel voor het succes van onze projecten.

Onze vrijwilligers zijn actief in gehandicaptencentra die dringend hulp nodig hebben. Daarnaast werken onze vrijwilligers ook mee bij ons eigen gehandicaptencentra. Wij willen dat jij actief meehelpt aan het verbeteren van gehandicaptenzorg in Nepal.

Tijdens jouw vrijwilligerswerkperiode in Nepal willen wij je optimaal begeleiden. Je word opgehaald van het vliegveld en krijgt dan een introductiecursus van 3 dagen. Bij aankomst in Nepal zul je direct kennismaken met jouw gastgezin. Dit gastgezin hebben wij gedegen opgeleid en je kan hen om alles vragen.

Ervaren

Als ervaren gehandicapten begeleider kan je op basis van je eigen methodes de kinderen een stap verder helpen. Tevens vragen wij de meer ervaren begeleiders om ook de andere begeleidsters te analyseren, zodat jij hen van passend constructief advies kan voorzien.

Als ervaren ergotherapeut of fysiotherapeut kan je de kinderen van passend advies voorzien en deze kinderen ook behandelen. Het is daarbij belangrijk om ook de begeleiders daar in te trainen en je kennis een ondernomen activiteiten met de kinderen over te dragen.

Onervaren

Als onervaren vrijwilliger kan je bij dit project altijd bijdragen met de creativiteit en positieve energe die je meebrengt. Het geven van aandacht aan de kinderen, spelletjes met ze spelen en ze begeleiden bij het oefenen met letters en educatieve spellen.

Bij bovenstaande projecten kan je zowel individueel als in een groep aansluiten. Wij zorgen dat jij individueel in een harmonieus en ingewerkt team komt. Wij zorgen er voor dat jullie als groep goed begeleid worden en maximaal waarde kunnen toevoegen terwijl jullie als groep dichter bij elkaar groeien.

MEER INFORMATIE

In Nepal is het onderwijs oneerlijk verdeeld. Hierdoor hebben de gehandicapte kinderen geen kans op  onderwijs. Ze worden door de ouders thuis gehouden en komen soms amper buiten, uit schaamte en onwetendheid. Met ons gehandicaptencentra doen we huisbezoeken en halen we de ouders over om hun kind bij ons naar school te laten gaan. We laten aan de ouders zien dat hun kind heus wel wat kan en een fijne jeugd kan hebben met andere kinderen. Hierbij worden de ouders ook betrokken, zodat ze zich niet meer hoeven te schamen voor hun kind, maar ook trots kunnen zijn.

TOEVOEGEN

Graag geven wij jou een indruk van wat jij zoal toevoegt aan dit project.

 • Extra hulp bieden aan de vaste begeleiders
 • Extra aandacht geven aan de kinderen die dit nodig hebben
 • Het organiseren van nieuwe uitdagende activiteiten voor de kinderen, binnen en buiten
 • Ondersteunen bij dagelijkse zaken zoals eten en spelen
 • Cultureel ontwikkelen (Kunst, Sport, etc.)
 • Met fysiotherapie of ergotherapie achtergrond:  bepaalde oefeningen doen met de kinderen
 • Met de juiste achtergrond: kijken welke ondersteuning de kinderen nodig hebben en deze aanschaffen

Waar de nadruk ligt in jouw vrijwilligerswerkperiode kan je zelf beslissen. Wij willen dat onze vrijwilligers zo dicht mogelijk bij zichzelf blijven, zodat de boodschap zo authentiek mogelijk overkomt.

VAARDIGHEDEN

Er zijn geen specifieke vaardigheden nodig voor dit project indien je meehelpt met de dagelijkse activiteiten van de kinderen. Echter is een goede beheersing van de Engelse taal wel handig. Het is ook belangrijk dat je bij dit project enthousiast en toegankelijk bent. Zodoende kan jij het maximale halen uit jezelf en uit het project. De eigenschappen flexibiliteit en initiatiefrijkheid zijn tevens nodig om goed te kunnen functioneren binnen de Nepalese bescheiden cultuur.

Voor dit project zoeken wij ook fysiotherapeuten en ergotherapeuten welke de kinderen de juiste ondersteuning kunnen bieden en de huidige begeleiders kunnen adviseren in de aanpak.

WAAR

Het is mogelijk om deel te nemen aan dit project op verschillende locaties:

 • Kathmandu
 • Hooggebergte
 • Laaggebergte
 • De Tropen
 • Pokhara

VERBLIJF

Bij welk project je ook actief bent via ons, je zult altijd in een gastgezin verblijven. Het gastgezin is een Nepalese familie waar je bij aansluit voor een bepaalde periode. Door het samenleven met de Nepalezen krijg je een goed inzicht in de cultuur. De faciliteiten zullen afhankelijk zijn van jouw locatie. De landelijke gebieden zijn wat minder ‘luxe’ dan de stedelijke gebieden. Eten en drinken wordt voorzien door het gastgezin. Je zult nooit verder dan een half uur van jouw project verblijven.

MOGELIJK PROGRAMMA

TijdActiviteit
7:30 – 9:00Ontbijt (dal bhat)
Typische melk/thee/(warm) water
Op pad naar werk
10:00 – 15:00Activiteiten met de gehandicapte kinderen: lesgeven, zingen, dansen, spelletjes spelen, tekenen, op de tablet spelen of op een uitje gaan.
15:00 – 19:00Terug naar het gastgezin
Vrije Tijd
19:00 – 22:00Samen dineren
Vrije Tijd

Interesse in vrijwilligerswerk?

Fantastisch. Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact!

Uw gegevens zijn veilig bij ons. Lees hier onze privacybepalingen