Medisch Vrijwilligerswerk

Wij bieden verschillende medische projecten om er voor te zorgen dat de meest arme mensen de juiste zorg krijgen. Zo proberen wij samen de gezondheidszorg te verbeteren en toegankelijk te maken voor iedereen. In veel lokale gebieden in Nepal is het simpelweg niet mogelijk of niet betaalbaar om een dokter te bezoeken.

Wij kunnen de hulp van drie verschillende soorten vrijwilligers goed gebruiken:

Student

Als je bezig bent met een studie medicijnen/geneeskunde of verpleegkunde dan kunnen wij een passend ontwikkelingsprogramma bieden. Wij bieden voor hen specifieke stages aan. In dit stageprogramma zul je bepaalde basis gezondheidscontroles uitvoeren in medische klinieken. Daarnaast is het mogelijk om doctoren en medische handelswijzen te analyseren in jouw interessegebied. Je zult begeleid worden door een doctor, die in het Engels met je kan communiceren. Tijdens dit programma kun je tevens actief zijn op een van onze gezondheidskampen. Deze zijn vooral gevestigd in onderontwikkelde en armere gebieden in Nepal. Wij voldoen aan alle vereisten voor een stage. Stuur ons al je stage specificaties en vervolgens creëren we samen een passend programma.

Ervaren

Wanneer jij geschoold bent op een bepaald vakgebied binnen de gezondheidszorg dan kunnen we jouw hulp zeer goed gebruiken. Het is mogelijk om actief te zijn in gezondheidsklinieken en –kampen. In samenwerking met lokale Nepalesen werk je aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Nepal. Dit doe je door kennis- en vaardigheden te delen en door zelf actief te zijn binnen gezondheidszorginstelling. Bij dit project zul je vooral ook naar scholen, vrouwencentra en buurthuizen gaan om te diagnosticeren en te adviseren.

We zijn ook op zoek naar ergo- of fysio therapeuten of mensen met andere specialisaties.

Bij dit project kan je zowel individueel als in een groep aansluiten. Wij zorgen er voor dat jullie als groep goed begeleid worden en maximaal waarde kunnen toevoegen.

Geen ervaring

Voor diegenen die nog geen ervaring hebben in de gezondheidszorg, maar die hierin wel geïnteresseerd zijn, is het mogelijk om aan te sluiten bij verschillende projecten. Wij kunnen een programma samenstellen waar je de kans krijgt om mee te helpen met meer ervaren medewerkers. In dit vrijwilligersprogramma kan je door middel van workshops onder andere bewustzijn creëren bij de bevolking met betrekking tot gezondheid en gezond leven. Dit is mogelijk door op scholen, in vrouwencentra en bij andere maatschappelijke organisaties langs te gaan.

Over je rol als vrijwilliger in ziekenhuizen

Als vrijwilliger heb je in de ziekenhuizen een observerende rol en kijk je mee met de doktoren en verpleegkundige die op dat moment dienst hebben. Je hebt namelijk geen Nepalese licentie om medische handelingen uit te voeren en van de overheid mag je dit dan ook niet doen. Tijdens de gezondheidskampen krijg je wel veel praktische taken.

Duurzaamheid van de projecten

In de gezondheidszorg hebben wij verschillende projecten op verschillende locaties door Nepal. Onze projecten worden uitgevoerd en gecoördineerd door Nederlandse en andere internationale vrijwilligers in samenwerking met lokale Nepalezen. Het werk wordt voortdurend overgedragen aan nieuwe vrijwilligers en aan de lokale Nepalezen. De lokale Nepalezen dienen als het metaforische cement, waardoor kennis behouden blijft door de tijd.

Deze organisatievorm van onze projecten maakt het dat wij niet gebonden zijn aan specifieke instroomperioden. Je kan op elk willekeurig moment instromen bij één van onze projecten. In onze ogen is de mix van lokale Nepalezen met constante aanstroom van frisse en energieke vrijwilligers essentieel voor het succes van onze projecten.

TOEVOEGEN

Graag geven wij jou een indruk van wat jij zoal toevoegt aan dit project.

  • Operationele ondersteuning
  • Bewustzijn creëren
  • Kennis overdragen

Waar de nadruk ligt in jouw vrijwilligerswerkperiode kan je zelf beslissen. Wij willen dat onze vrijwilligers zo dicht mogelijk bij zichzelf blijven, zodat de boodschap zo authentiek en waardevol mogelijk overkomt.

VAARDIGHEDEN

De vaardigheid die je nodig hebt bij dit project is afhankelijk van welke ervaringen jij hebt. Samen vinden we een plek die past bij jouw ervaring en educatie. Een goede beheersing van de Engelse taal is essentieel. Het is ook belangrijk dat je bij dit project flexibel en initiatiefrijk bent. Zodoende kan jij het maximale halen uit jezelf en uit het project. De eigenschappen flexibiliteit en initiatiefrijkheid zijn tevens nodig om goed te kunnen functioneren binnen de Nepalese bescheiden cultuur.

WAAR

Het is mogelijk om deel te nemen aan dit project op vier locaties:

  • Kathmandu
  • Laaggebergte
  • Hooggebergte
  • Pokhara

VERBLIJF

Bij welk project je ook actief bent via ons, je zult altijd in een gastgezin verblijven. Het gastgezin is een Nepalese familie waar je bij aansluit voor een bepaalde periode.  Door het samenleven met de Nepalezen krijg je een goed inzicht in de cultuur. De faciliteiten zullen afhankelijk zijn van jouw locatie. De landelijke gebieden zijn wat minder ‘luxe’ dan de stedelijke gebieden. Eten en drinken wordt voorzien door het gastgezin. Je zult nooit verder dan een half uur van jouw project verblijven.

MOGELIJK PROGRAMMA

TijdActiviteit
7:30 – 9:00Ontbijt (dal bhat)
Typische melk/thee/(warm) water
Op pad naar werk
9:00 – 12:00Operationeel actief
Ronde lopen
Langs gezondheidsposten
12:00 – 13:00Pauze
Wandeling in de omgeving + lokale lunch
13:00 – 16:00Kennisdeling
Adviseren
16:00 – 19:00Vrije Tijd
Sightseeing
Ontspannen
19:00 – 22:00Diner bij het gastgezin
Ontdek de omgeving

Interesse in vrijwilligerswerk?

Fantastisch. Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact!

Uw gegevens zijn veilig bij ons. Lees hier onze privacybepalingen