Waarom vrijwilligerswerk in Nepal voor mij de juiste keuze was -Ine Vandenwyngaert

Teaching volunteering program to women at the women center in Nepal

Al sinds ik klein was, was ik geïnteresseerd in reizen op onconventionele manieren. Alleen reizen en tegelijkertijd lokale mensen in nood helpen, heeft mij altijd geïntrigeerd. Ik werd geïnspireerd door de avonturen van mijn moeder, die zelf een fervent reiziger was. Maar pas toen ik op de universiteit zat en wat geld kon sparen, kreeg ik eindelijk de kans om het zelf te doen. Na wat onderzoek gedaan te hebben, heb ik voor Nepal gekozen. Wat mij aantrok in dit prachtige land was het feit dat ik er nog nooit eerder was geweest en ik wist dat het een land in wanhoop was. Ik zocht een lokale non-profitorganisatie die steun nodig had en die me zou helpen bij het organiseren van mijn reis. In de zomer van 2017 waagde ik een sprong in het onbekende en vertrok voor 5 weken naar Nepal. Mijn reis combineerde 2 weken reizen met 3 weken actief betrokken zijn bij een vrijwilligersproject in Nepal. Ik reisde eerst naar Pokhara, een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Nepal, bekend om zijn spectaculaire natuurlandschappen en avontuurlijke activiteiten. Van daaruit begon ik aan een 10-daagse trektocht door de Himalaya. Ik werd vergezeld door Babi, een gids van de vrijwilligersorganisatie,Volunteer Society neapal (VSN). Hij was een hartelijke Nepalese man, echtgenoot en vader, die er alles aan deed om mijn tocht zo gedenkwaardig mogelijk te maken. Dit was belangrijk voor mij omdat ik nog nooit zo’n mentaal en fysiek uitdagende tocht had gedaan. We hebben werkelijk een onvergetelijke tijd gehad en de Himalaya is ontzagwekkend mooi. Ik wil echt ooit teruggaan. Na deze trektocht reisde ik terug naar Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, om mijn vrijwilligersproject te starten. Ik verbleef 3 weken bij een gastgezin, dat goed voor mij zorgde. Ik combineerde twee vrijwilligersprojecten, één in een weeshuis en de andere in een project dat Nepalese vrouwen sterker maakt door gratis onderwijs aan te bieden. In de vroege ochtend en de late namiddag speelde en zorgde ik meestal voor de kinderen in het weeshuis, terwijl ik overdag Engelse en wiskundeles gaf aan de vrouwen. Het was onthutsend om te zien welke diepgaande impact het onderwijs op de vrouwen had. Stuk voor stuk werden ze zelfverzekerder, sterker en onafhankelijker. Ik was vooral onder de indruk toen ze hun eigen ‘momo-workshop’ organiseerden, waarbij ze elk aspect ervan beheersten! Ik besefte hoe kleine acties verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Wat vrijwilligerswerk in Nepal mij heeft geleerd

Er zijn zoveel levenslessen te leren van vrijwilligerswerk in het buitenland. Een van mijn belangrijkste lessen was dat we allemaal hetzelfde zijn. Waar je ook vandaan komt, waar je ook in gelooft, of welke taal je ook spreekt, we zijn allemaal mensen… We zijn allemaal kleindochters, vrienden en geliefden. Ik ben dankbaar dat ik in Nepal geweldige mensen heb ontmoet die vrienden voor het leven zijn geworden. Ik had vooral een goede band met een groep Nepalese vrienden die ook rechten studeerden. Ze woonden in dezelfde straat als mijn gastgezin en ik. Ik bracht vele avonden bij hen door, waar we een verjaardagsfeestje gaven, samen kookten of gewoon uren praatten. We zijn zelfs twee dagen op meidenreis geweest. Het maken van deze nieuwe vrienden was waarschijnlijk een van de belangrijkste aspecten die deze ervaring van onschatbare waarde maakten. De Nepalezen zijn zo aardig, zorgzaam en eerlijk.

Een andere levensles die ik heb geleerd is om altijd je hart te volgen. Ik droomde al zo lang over deze reis en kon niet gelukkiger zijn dat ik dit deed. Ik heb van elke seconde genoten terwijl ik in Nepal was, en dit gevoel van geluk duurde lang na mijn reis. Ik haal vaak herinneringen op aan deze ervaring en besef dat het iets is dat ik voor altijd zal koesteren. Niemand kan deze ongelooflijke herinnering van mij afnemen. Ik zou iedereen willen aanmoedigen om zijn hart te volgen. Het is zo belangrijk om dingen te doen waardoor we ons levend voelen. Wat het ook is dat je inspireert of interesseert, doe het gewoon! Laat je niet tegenhouden door angst. Alles is mogelijk, als je het maar graag genoeg wilt!

Dit betekent niet dat er geen moeilijke momenten zullen zijn. Elke ervaring brengt uitdagingen en barrières met zich mee die we moeten overwinnen, maar deze maken ons sterker. Na een paar dagen wandelen in Nepal kreeg ik een zenuwinzinking. Het regende en ik werd fysiek uitgedaagd door de zwaarte van de wandeling zelf. Ik voelde me eenzaam en overweldigd door al deze nieuwe indrukken. Ik herinner mij dit moment alsof het gisteren was. Door hier doorheen te komen, werd ik echter sterker en werd de tocht gedenkwaardiger! Na 10 dagen bereikten we eindelijk de top, wat een onbeschrijfelijk gevoel was. Ik besef nu dat de wereld mij niet meer bang maakt, maar mij alleen maar nieuwsgieriger maakt! Ik wil het allemaal ontdekken!

Over de Volunteer Society in Nepal (VSN) en tips voor vrijwilligerswerk in het buitenland

Naar mijn mening is de Volunteer Society Nepal (VSN) de beste organisatie om vrijwilligerswerk in Nepal mee te doen. Ze bieden veel ondersteuning, zoals het ophalen van het vliegveld en helpen bij de organisatie van uw reis. Bovendien wordt al het geld dat u investeert, voor goede doeleinden gebruikt. Ik lees veel over ‘slechte vrijwilligersorganisaties’ die alleen maar gericht zijn op geld verdienen. Zorg er dus voor dat je wat onderzoek doet voordat je je aanmeldt voor een project. Vrijwilligerswerk in het buitenland zal je op zoveel manieren veranderen. Geven maakt een wereld van verschil, niet alleen voor de mensen die je helpt, maar ook voor jezelf.