Vrijwilligerswerk in het Onderwijs – Basis- en Middelbare School

Helaas is de kwaliteit van onderwijs voor het merendeel van de kinderen in Nepal erg slecht. Veel scholen worden als ineffectief gezien en ervaren. Dit komt onder andere door een tekort aan goede leraren, overvolle klassen en een gebrek aan educatiemateriaal. Wil je helpen met het verbeteren van het onderwijs? Wil je lesgeven of docenten ondersteunen? Als vrijwilliger kan je werken bij verschillende scholen op verschillende locaties. Je kan aan de slag als onderwijzer op een basisschool of op een middelbare school.

Om de kwaliteit van het onderwijs in Nepal te verbeteren hebben wij eigen scholen opgericht. Onze scholen bieden kwalitatief betere educatie voor een betaalbare prijs. Daarnaast bieden wij in onze scholen onderwijs aan honderden minderbedeelden en wezen.

Over onze projecten

Onze projecten worden uitgevoerd en gecoördineerd door Nederlandse en andere internationale vrijwilligers in samenwerking met lokale Nepalezen. Het gedane werk wordt voortdurend overgedragen aan nieuwe vrijwilligers en aan de lokale Nepalezen. Je kan als vrijwilliger op elk willekeurig moment instromen bij één van onze projecten. In onze ogen is de mix van lokale Nepalezen met constante aanstroom van frisse en energieke vrijwilligers essentieel voor het succes.

Onze vrijwilligers zijn actief op scholen die dringend hulp nodig hebben. Wij willen dat jij actief meehelpt aan het verbeteren van onderwijs in Nepal. Het is mogelijk om vrijwilligerswerk in het onderwijs te doen als ervaren leraar en als onervaren leraar.

Tijdens jouw vrijwilligerswerkperiode in Nepal willen wij je optimaal begeleiden. Je word opgehaald van het vliegveld en krijgt dan een introductiecursus van 3 dagen. Bij aankomst in Nepal zul je direct kennismaken met jouw gastgezin. Dit gastgezin hebben wij gedegen opgeleid en je kan hen om alles vragen.

Ervaren

Als ervaren leraar kan je bij het ons onderwijs project kiezen aan welke leeftijden jij les wilt geven. Vervolgens kan je op basis van het huidige curriculum of je eigen lesmethodes de kinderen een stap verder helpen. Tevens vragen wij de meer ervaren leraren om ook de andere leraren te analyseren, zodat jij hen van passend constructief advies kan voorzien. Het is mogelijk om verschillende vakken te geven als leraar van Engels tot Wiskunde. Ook hierin geven wij jou de vrijheid om te kiezen, gelang jouw ervaring.

Onervaren

Als onervaren leraar kan je bij het onderwijs project kiezen aan welke leeftijden jij les wilt geven. Wij willen dat jij een leeftijd kiest waar jij het meest comfortabel bij voelt. Dit kan achteraf altijd nog gewisseld worden uiteraard. De eerste lessen zul je samen met een Nepalese leraar voor de klas staan. Als jij er klaar voor bent, kun je vervolgens alleen voor de klas staan. Je kunt het huidige curriculum volgen wat jou structuur kan bieden. Wij vragen om al jouw creativiteit te gebruiken om de kinderen te verrijken. Nepal is een land waar het onderwijs nog zeer conservatief is. Het kan heel waardevol zijn om ‘out of the box’ te denken en met andere ideeën te komen om lesstof over te dragen. Het is mogelijk om verschillende vakken te geven, van Engels tot Wiskunde. Ook hierin geven wij jou de vrijheid om te kiezen, gelang jouw ervaring.

Bij bovenstaande projecten kan je zowel individueel als in een groep aansluiten.

MEER INFORMATIE

In Nepal is het onderwijs oneerlijk verdeeld. Hierdoor hebben de minder bedeelden vaak geen degelijk onderwijs. Wij hebben een school opgezet en steunen verschillende scholen om zo ook de kansarmen gelijke kansen te bieden voor wat betreft onderwijs. Tevens worden de overheidsscholen ervaren en beoordeeld als zeer ineffectief. Onderwijs is het fundament van een florerende maatschappij. Wij nemen het heft in eigen handen en zorgen dat het onderwijs voor een deel in Nepal goed georganiseerd is. Vrijwilligers worden aan een lokaal team van Nepalese onderwijzers toegevoegd. De scholen, die wij steunen, kunnen deze hulp goed gebruiken om verscheidene redenen, zoals bijvoorbeeld een onderbezetting door een toenemend aantal leerlingen. Het is mogelijk dat jij onderdeel wordt van een school die wij ondersteunen of van onze eigen school. De leeftijd van de klassen waar jij les aan gaat geven is afhankelijk van jouw voorkeur.

MOGELIJK PROGRAMMA

TijdActiviteit
7:30 – 9:00Ontbijt (dal bhat)
Typische melk/thee/warm water
Op pad naar werk
9:00 – 12:00Pakweg drie lessen
Engels Lesgeven
Overige Vakken Lesgeven
12:00 – 12:30Pauze
Wandeling in de omgeving + lokale lunch
12:30 – 13:30Plan aankomende lessen
Brainstorm met collega leraren
Speel met de kinderen in de pauze
13:30 – 16:00Pakweg twee lessen
Laat oudere kinderen de cultuur uitleggen
Doe educatieve spellen met de jongen kinderen
Vertel over sport, economie, natuur in jouw eigen land
16:00 – 19:00Vrije Tijd
Sightseeing
Ontspannen
19:00 – 22:00Diner bij het gastgezin
Ontdek de omgeving

TOEVOEGEN

Graag geven wij jou een indruk van wat jij zoal toevoegt aan dit project.

 • Engels lesgeven
 • Andere vakken lesgeven (Aardrijkskunde, IT, Wiskunde)
 • Sportles
 • Lesgeef technieken bedenken
 • Cultuurbewustzijn bijbrengen
 • Brainstormen over lesgeven met lerarenLET OP: voor diegene die niet graag voor grote groepen staat, is er ook de mogelijkheid om kinderen individueel of in kleine groepjes extra begeleiding te geven

Waar de nadruk ligt in jouw vrijwilligerswerkperiode kan je zelf beslissen. Wij willen dat onze vrijwilligers zo dicht mogelijk bij zichzelf blijven, zodat de boodschap zo authentiek en waardevol mogelijk overkomt.

Je hoeft geen zorgen te maken dat je ‘in het diepe’ wordt gegooid. Wij begeleiden jou afhankelijk van jouw voorkeur en ervaring. Indien jij wenst om eerst een tijd mee te lopen met een andere leraar is dat mogelijk. Indien jij graag gelijk zelf voor de klas staat is dat ook mogelijk. Samen vinden we hier de juiste balans.

VAARDIGHEDEN/KENNIS

De vaardigheid/kennis die je nodig hebt bij dit project is afhankelijk waarin jij wenst les te geven. Een goede beheersing van de Engelse taal is essentieel. Het is ook belangrijk dat je bij dit project flexibel en initiatiefrijk bent. Zodoende kan jij het maximale halen uit jezelf en uit het project. De eigenschappen flexibiliteit en initiatiefrijkheid zijn tevens nodig om goed te kunnen functioneren binnen de Nepalese bescheiden cultuur.

WAAR

Het is mogelijk om deel te nemen aan dit project op een locatie:

 • Kathmandu
 • Laaggebergte
 • Hooggebergte
 • Pokhara
 • Tropen

VERBLIJF

Bij welk project je ook actief bent via ons, je zult altijd in een gastgezin verblijven. Het gastgezin is een Nepalese familie waar je bij aansluit voor een bepaald periode.  Door het samenleven met de Nepalezen krijg je een goed inzicht in de cultuur. De faciliteiten zullen afhankelijk zijn van jouw locatie. De landelijke gebieden zijn wat minder ‘luxe’ dan de stedelijke gebieden. Eten en drinken wordt voorzien door het gastgezin. Je zult nooit verder dan een half uur van jouw project verblijven.

Interesse in vrijwilligerswerk?

Fantastisch. Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact!

Uw gegevens zijn veilig bij ons. Lees hier onze privacybepalingen