Vrijwilligersadvies: wat te geven aan je gastgezin

Als vrijwilliger is het leuk om wat presentjes voor het gastgezin mee te nemen. Als Volunteer Society Nepal krijgen we vaak de vraag: ‘Wat geef ik als presentje aan mijn gastgezin?

Over de families

Koop geen cadeaus voor één specifiek gezin! Het komt soms voor dat we kort voor je aankomst je gastgezin moeten wijzigen. Soms gebeurt er namelijk last-minute iets waardoor het gezin niet meer beschikbaar is. Omdat onze gastgezinnen niet zo ver vooruitplannen en grote families hebben, kan het gebeuren dat een tante ziek is, er is een bruiloft of een plotselinge begrafenis. Dan moeten we van gezin veranderen, wat geen probleem is, maar het is jammer als je een bepaald cadeau voor die 6-jarige jongen hebt gekocht en in een gezin met 2 meisjes terechtkomt.

Dus wat kan ik kopen of meenemen?

  • Natuurlijk houdt iedereen van snoep en chocolade! Snoep en chocolade zijn in Nederland vaak van betere kwaliteit dan in Nepal. Stroopwafels vinden mensen hier heerlijk, maar drop vinden ze maar raar, dus dat kan je beter thuislaten.
  • Gezinnen houden echt van spelletjes! En het is een geweldige manier om samen tijd door te brengen! In Nepal hebben ze weinig andere buitenspellen dan cricket of voetbal… Ook bord of kaartspelletjes zijn gezellig. Koop geen spellen die te moeilijk zijn of heel veel uitleg nodig hebben, want er is toch soms een taalbarriere.
  • Boeken en knutselspullen. Er zijn hier niet veel kinderboeken, dus mooie voorleesboekjes of boeken met veel leuke plaatjes zijn leuk om te geven. Ook houden kinderen van kleurboeken en leuke kunst- en handwerkmaterialen zoals vouwpapier, kralen, verf en stickers.
  • Tweedehands telefoons, laptops en tablets. Als je iets groters wilt geven en je hebt nog steeds die oude telefoon, laptop of tablet in je lade liggen… Deze dingen zijn zelfs tweedehands erg duur in Nepal, dus met deze cadeautjes kunnen gezin en kinderen toegang krijgen tot de online wereld.

Wat kan ik beter niet meenemen?

  • Koop geen materialen zoals pennen en schriften. Deze zijn ook hier in Nepal te koop.
  • Tweedehands kleding of schoenen. Hier in Nepal hebben de families verschillende kledingstijlen dan in Nederland. Ze dragen kleurrijke sari’s en sjaals van linnen en katoen. Ook voeten zijn ‘juto’, wat ‘onzuiver’ betekent, dus Nepalezen willen niet graag de oude schoenen van iemand anders dragen. Baby- en kinderkleding worden wel gewaardeerd omdat ze op de onze lijken.
  • Als je een donatie wilt doen of geld voor de familie wilt meenemen, bespreek dit dan eerst met Volunteer Society Nepal. We hebben veel projecten waar donaties aan kunnen worden gegeven, waardoor je geld veel effectiever wordt besteed. Bijvoorbeeld geld voor een busje om gehandicapte kinderen naar school te brengen.