Klimaat Nepal en beste tijd van vrijwilligerswerk

Als contactpersoon voor Volunteer Society Nepal in Nederland/België krijg ik regelmatig de vraag wanneer het de beste tijd is om vrijwilligerswerk te doen in Nepal. Mensen die nadenken over vrijwilligerswerk in Nepal willen natuurlijk graag weten wat ze kunnen verwachten qua klimaat. Maar laat dat nu best ingewikkeld zijn. Omdat Nepal, ingeklemd tussen Tibet en India, een aantal klimaatzones heeft. In het vlakke zuiden is het klimaat subtropisch. De regentijd, en dat geldt voor heel Nepal, loopt van juni tot oktober. Het middelgebergte, waar veruit de meeste mensen wonen, kent een land- en bergklimaat. In de hogere Himalaya heerst een poolklimaat. De beste tijd om Nepal te bezoeken is van eind oktober tot begin mei. De winterperiode, december tot maart, is de droogste periode en zorgt samen met de zon overdag voor een aangenaam wandelklimaat. De nachten zijn dan wel vrij koud. De grotere tracks, zoals de Annapurna basecamp, zijn vanaf midden oktober goed te doen.

Het ligt er dus erg aan wat je wilt gaan doen en waar wat betreft projecten en reizen. Zoals boven al beschreven is het klimaat in de bergen  totaal anders dan in de hoofdstad Kathmandu.

Nepal heeft een behoorlijk heftig regenseizoen. Het is tijdens deze maanden weliswaar het warmst, maar de vele regen die er dan valt maakt het zeker niet de beste tijd om tracks te doen. Maar vrijwilligerswerk in Kathmandu of Pokhara is dan wel heel goed mogelijk. Het regenseizoen in Nepal duurt van juni tot en met september, in de Nederlandse zomermaanden dus. De temperatuur is met een gemiddelde van bijna 30 graden Celsius dus goed, maar het kan zo hard regenen dat hele wegen overstromen en daardoor dicht moeten. Als het tegenzit zou het dan zomaar kunnen dat je met de bus niet van het ene naar het andere stadje kunt.

Zelf ben ik in december en januari als vrijwilliger in Nepal geweest en dat vond ik een prima periode. Overdag vaak met een zonnetje was het 20 graden. ‘s Nachts was het wel kouder maar hier spelen de gastgezinnen prima op in door extra dekens. De tracks zijn dat meestal ook goed te doen al lag er op bepaalde plekken wel sneeuw en was het soms glad. Vooral als je wat de hoogte in gaat, (De Poonhilltrack gaat tot zo’n 3350 meter) is het ‘s nachts flink koud en hebben de hotels geen verwarming meestal op de slaapkamers. Goed warm aankleden voor de nacht was dan het devies en ik heb prima geslapen met een paar lagen kleding;)! En veel hotels hebben in de gezamenlijke ruimte een vorm van een houtkachel en daar omheen was het altijd erg gezellig. Kortom: Het hel;e jaar kan je vrijwilligerswerk via VSN in Nepal doen. Maar kijk wat je zelf prettig vindt. Heb je het snel koud dan moet je de winter misschien vermijden. Vind je regen op je hoofd niet zo erg dan kan je prima tijdens het regenseizoen vrijwilligerswerk doen. Wil je wat hulp bij deze keuzes (en andere) dan kan dat via aanmeldformulier of een mail naar info@vrijwilligerswerknepal.eu. Veel plezier met keuzes maken! Arend Compagner