Een dag in Chitwan National Park

Chitwan National Park is het park waar je als vrijwilliger heen gaat als je het ‘Vrijwilligerswerk en Reizen’ pakket boekt of het zomerprogramma. Met dit pakket ga je naast je vrijwilligerswerk ook het land verkennen. Je gaat eerst naar het stadje Pokhara. Dat is gelegen vlak naast het Himalaya gebergte aan een prachtig meer. Daarna reis je door naar het Nationale Park Chitwan. In dit park leven vele wilde dieren, zoals olifanten, herten, beren, krokodillen en natuurlijk ook tijgers! Door middel van een kano tocht, een jeep rit en een jungle wandeling kan je deze dieren spotten.

Dagverslag van Ine

Vrijwilliger Ine is met het reisprogramma naar Chitwan gegaan en verteld hier onder over haar prachtige dag in het park. Op haar reisblog kan je nog meer lezen over haar avonturen.

Voor deze dag in Chitwan moeten we al om 5u30 opstaan. We krijgen een uitgebreid ontbijt en een picknick lunch en maken kennis met onze gidsen. En dan zijn we weg, richting kano’s. Het is nog donker en mistig, dus we zien niet veel, maar het is erg rustgevend op een houten bootje op een rivier met rond je krokodillen en Tibetaanse eenden (die in Nepal komen overwinteren). Een dik uur later komen we aan, en nog voor we de safety talk hebben kunnen krijgen, spotten de gidsen al een neushoorn! We trekken ons meteen terug en gaan hem bekijken van op een ander veiliger plekje, en wauw, wat een ervaring is dat! Het grote beest eet rustig verder, maar heeft ons zeker wel gehoord want spitst de oren en is op zijn hoede. Onze groep splitst zich weer in 3 kleinere groepjes, en dan krijgen we de safety talk. “Wat moet je doen als…” Er zijn 4 gevaarlijke dieren in het park en ieder heeft een andere methode van aanval. Onze gids praat over de neushoorn, tijger, sloth bear, en wilde everzwijnen. Uiteindelijk zien we ze allemaal behalve de tijger! (wel voetsporen, maar geen tijger) Wat een prachtige dag!! Eentje om nooit meer te vergeten! De ontmoeting met de sloth bear was het meest akelige moment van de tocht. We wandelen langs hoog gras links en laag gras rechts. Ik denk in mijn hoofd: al veel dieren gezien, maar ik zou toch nog graag een beer zien voor het erop zit… En 20 seconden later wijst de gids links in het gras en springt een grote beer luid brullend weg, hij zat letterlijk op 1’5m van ons vandaan! Onze gidsen meteen de stokken in de aanslag, maar we zien hem niet meer terug. Ze geven niet op want we hadden de beer nu wel in een flits gezien, maar geen foto kunnen nemen. Dus wij de jungle in, gidsen met de stok in de aanslag. En ja hoor, 15 minuten later zien we dezelfde beer en kunnen we hem filmen. Fantastisch!